Eix Comercial Sants Establiments Units

Eix Comercial Sants Establiments Units

Empresa i Treball destina 16 M € a enfortir, modernitzar i internacionalitzar els sectors del comerç, la moda i l'artesania

5 de juliol de 2023

 • 8,5 milions corresponen al Pla Anual del CCAM, mentre que els 7,5 restants són de Fons Next Generation i es dedicaran específicament a la transformació digital dels comerços.

El departament d’Empresa i Treball, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), dedicarà aquest 2023 un total de 16.010.000 euros a l’enfortiment, la modernització i la internacionalització d’aquests sectors econòmics. Aquest és el pressupost conjunt conformat pel pla anual d’ajuts del CCAM (8.510.000 euros) i una nova partida de Fons Next Generation destinada específicament a la transformació digital dels comerços (7.500.000 euros). Aquests ajuts es vehiculen per mitjà de dues convocatòries: 1) a partir de demà 20 de juny i fins el 19 de juliol es poden demanar els ajuts Next Generation; 2) el termini per sol·licitar els ajuts anuals del CCAM s’obre el pròxim dijous 22 de juny i també estarà obert fins al 19 de juliol. Ambdós ajuts es poden sol·licitar telemàticament per mitjà del Canal Empresa; també es pot accedir als tràmits al web del CCAM (https://ccam.gencat.cat/ca/serveis/subvencions/2023/).

Tant el programa d’ajuts ordinari del CCAM com la convocatòria específica de Fons Next Generation s’emmarquen dins el Pla d’Acció de Comerç, Artesania i Moda 2022-2025, que té com a principals objectius enfortir el model català de comerç, promoure la competitivitat i la innovació del teixit comercial i donar suport a les empreses i professionals del sector de la moda i l’artesania en els seus reptes específics. Alguns dels reptes que afronta el sector són fomentar la competitivitat del comerç català, generar models de negocis comercials competitius o prestigiar al sector comerç. Així mateix, el pla també preveu la internacionalització de les marques catalanes de moda, la comercialització dels seus productes, la promoció de la sostenibilitat i la tecnologia aplicada a la indústria de la moda (fash-tech), i l’impuls del sector artesanal potenciant la seva competitivitat i prestigi, entre d’altres accions.

Un pla anual amb 10 programes

Els ajuts de la convocatòria ordinària del CCAM es corresponen amb deu programes que volen oferir un suport integral a les empreses i professionals dels sectors del comerç, l’artesania i la moda. Aquests programes són:

 • Suport a les entitats representatives del sector del comerç: Aquest programa té l’objectiu de donar suport a les entitats més representatives del sector comercial. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 40.000 euros.
 • Suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda: Aquest programa pretén enfortir el model associatiu i dotar-lo d’eines per afrontar els seus reptes de present i futur. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb uns màxims de 26.000 euros en el cas de les entitats territorials, les associacions de mercats sedentaris i no sedentaris, i els gremis i entitats sectorials d’àmbit nacional o d’àmbit barceloní, 12.000 euros per als gremis o entitats sectorials d’àmbit comarcal i local i 8.000 euros per a empreses agrupades (cooperatives o centrals de compra).
 • Suport per als establiments emblemàtics o singulars: Aquest programa que per primera vegada entra en les línies ordinàries del CCAM, pretén donar suport al manteniment i preservació dels comerços amb valor històric o als establiments emblemàtics. S’hi podran acollir tots aquells establiments comercials que han exercit l’activitat comercial, inclosa la de caràcter artesanal, durant més de cent anys en un mateix local o indret, i que s’han dedicat a la venda de productes artesanals, tradicionals o singulars. Aquest nou programa subvencionarà qualsevol despesa d’inversió per al manteniment i millora d’aquests establiments fins a un màxim de 25.000 euros, amb un cofinançament màxim del 50%.
 • Suport per a l’obertura de comerços i per a la reforma i millora d’establiments i de parades de mercats sedentaris i no sedentaris: Aquest programa pretén dinamitzar el comerç mitjançant projectes de recuperació dels locals buits situats a la trama urbana consolidada del municipi, o al casc històric i els seus eixamples. La subvenció atorgable cobreix fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 5.000 euros. Destaca en aquest programa un nou àmbit destinat a cobrir aquelles despeses derivades de l’adaptació de les portes dels establiments a la nova normativa de Mesures d’estalvi i eficiència energètica. El CCAM en aquesta nova convocatòria de subvencions incorpora com a novetat aquest nou àmbit per respondre a les demandes del sector i per atendre a tots aquells comerços que ja han adaptat o estan pendents de fer-ho, les portes del seu establiment, a la nova normativa (Reial Decret Llei 14/2022 d’1 d’Agost del 2022 de Mesures d’estalvi i eficiència energètica). El rang temporal en aquest àmbit s’amplia i s’acceptaran despeses des del 1 d’agost del 2022 fins al 31 de desembre del 2023, perquè no quedi fora cap possible beneficiari.
 • Suport als municipis en l'àmbit del comerç: Aquest programa vol donar suport als municipis en la lluita contra la desertització comercial, fomentant l’ocupació de locals buits i la dinamització dels seus eixos. La subvenció atorgable és de fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 7.000 euros per a la definició de projectes per alarecuperació de locals buits, i de 10.000 euros per a la implementació dels esmentats projectes.
 • Suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUS): Aquest programa vol promoure la creació d’aquestes àrees comercialsal país. Els ajuntaments i associacions territorials que la demanin podran rebre una subvenció d’un màxim de 20.000 euros que cobriria fins al 90% de la despesa subvencionable.
 • Transformació digital de de les marques de moda: Aquest programa vol fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la transformació digital dels seus models de negocis per tal de dur a terme de forma més competitiva el disseny, la fabricació, la comercialització i la promoció dels seus productes. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros.
 • Millora del grau de sostenibilitat i circularitat de les marques de moda catalanes: Aquest programa pretén fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la incorporació de processos, eines i matèries sostenibles que millorin el grau de circularitat dels seus productes així com la recuperació i reciclatge dels residus generats de la seva activitat. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros.
 • Creixement i competitivitat de l’empresa artesana: Aquest programa busca potenciar el creixement i la competitivitat del sector de l’artesania, donant suport a la seva transformació digital, internacionalització i comercialització, així com reforçar l’estructura de les empreses artesanes, dotant-los d’eines per a la infraestructura, gestió i processos de producció sostenibles. La subvenció atorgable és de fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 2.500 euros.
 • Suport als municipis en l’àmbit de l’artesania: Aquest programa busca fomentar la implantació d'establiments d'activitats singulars de caràcter artesanal, especialment amb l’obertura de locals buits, prestigiar les fires i fires-mercats d’artesania, i dinamitzar els museus i centres d’interpretació de l’artesania. La subvenció atorgable és de fins al 50% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 7.000 euros.

Fons Next Generation per a la transformació digital

Pel que fa a la convocatòria de Fons Next Generation, dotada amb 7,5 milions d’euros, es concretarà en una aportació única per persona beneficiària de fins el 80% de les despeses subvencionables, amb un màxim de 75.000 euros i una inversió mínima de 2.000 euros. Els destinataris són persones autònomes, petites i mitjanes empreses comercials titulars d’un establiment de comerç al detall i les entitats associatives de comerç i associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.

En l’àmbit de les empreses de comerç, la persona beneficiaria ha de tenir com a mínim un establiment a peu de carrer a Catalunya, i els projectes a subvencionar s’han de dur a terme a través d’empreses especialitzades del sector que puguin acreditar la seva experiència. Pel que fa a les actuacions subvencionables, un dels avantatges d’aquesta convocatòria és que permet presentar projectes que s’hagin realitzat de manera efectiva entre l'1 de gener de 2022 i el 30 de setembre de 2023. Amb tot, pel que fa a empreses de comerç són subvencionables les actuacions següents:

 • Projectes de noves tecnologies enfocats a la millora de diferents àrees de l’estratègia comercial en línia i de comunicació, del model de negoci i de l’experiència de compra. Aquests projectes, en concret, han d’incidir en objectius com: el coneixement i la fidelització de la clientela, el foment de l’omnicanalitat, la implementació de solucions de ciberseguerat, el desenvolupament d’apps mòbils o la contractació d’assessorament tecnològic, entre d’altres. En aquest últim punt cal precisar que el CCAM ha impulsat un segell d’acreditació per a assessores i assessors tecnològics, i que aquests ajuts només es podran demanar mitjançant un assessor tecnològic acreditat.
 • Accions vinculades a la transformació del punt de venda, que incideixin en: la digitalització de la gestió del comerç; la transformació digital del comerç no sedentari; l’aplicació de noves tecnologies en el punt de venta, per millorar i actualitzar el procediment de pagament i evitar cues i aglomeracions; l’adquisició de mobiliari tecnològic i eines tecnològiques per a l’establiment físic (balances, ordinadors, tauletes,... sempre que siguin per a ús directe de l’establiment o de la seva clientela); l’adopció de solucions per a la interactivitat o la millora de l’eficiència logística (etiquetes NFC, codis QR, etiquetes RFID), o sistemes per comptar visitants o monitoritzar-los en les diferents àrees de la botiga.
 • Accions vinculades a la sostenibilitat i a l’economia circular, enfocades ala reducció del consum d’envasos i embalatge; l’ús de noves tecnologies per a disminuir els costos i l’impacte mediambiental de la distribució comercial, sobretot en referència al’últim quilòmetre, i la instal·lació de sistemes digitalitzats de punts de recollida, o guixetes, dins dels establiments físics en trama urbana consolidada.

El programa preveu la contractació de serveis d'assessorament tecnològic efectuat per persones acreditades mitjançant el segell d'assessors i assessores tecnològiques del CCAM. Podeu trobar més informació sobre les persones assessores aquí.

En l’àmbit de les entitats i associacions de comerç, seran subvencionables actuacions que incideixin en: la millora de l’atenció i relació i coneixement de les persones consumidores i la seva fidelització mitjançant l’ús de noves tecnologies i tècniques d’analítica avançada; l’impuls de canals digitals; l’impuls de publicitat i comunicació en mitjans o suports digitals; l’ús de mètriques i anàlisis del mercat; l’adopció de solucions de ciberseguretat a nivell associatiu; l’adquisició de mobiliari i eines tecnològiques, o la posada en marxa de programes de formació destinats a millorar l’ús i gestió d’eines tecnològiques en el comerç, màrqueting digital, tècniques de fidelització i explotació i anàlisi de dades vinculats amb la venta online.

Més informació sobre les convocatòries de subvencions del CCAM al web de subvencions del Consorci.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

ESPAI LAZZIGAGS
LABORATORI FOTOGRAFIC MCD
NB PERRUQUERIA NURIA BAQUERO
LES CLAUS
CLUB ESPORTIU MEDITERRANI
Hotel Arya
DIETETICA DIET CENTER SANTS
Carregant...
x
X