Eix Comercial Sants Establiments Units

Eix Comercial Sants Establiments Units

Com fer una matriu d'anÓlisi DAFO del teu e-commerce?

30 d'agost de 2022

L'anàlisi DAFO és una de les eines més útils per conèixer la situació actual, tant interna com externa d'una empresa, o fins i tot de nosaltres mateixos! En aquest post et donem les claus per fer-ho. No t'ho perdis!

Comptar amb una eina d'anàlisi estratègica com el DAFO us permet conèixer tant la situació interna com la situació externa del vostre comerç. Això us permetrà descobrir certs factors que seran clau per a la presa de decisions o per dur a terme qualsevol pla estratègic. Això, sumat a la situació d‟incertesa del panorama global, fa que l‟ús d‟aquesta eina sigui pràcticament indispensable per a qualsevol empresa.

La matriu d'anàlisi DAFO no és una eina d'un sol ús, sinó tot al contrari, és un estudi que cal fer de forma periòdica.

Com et comentàvem al principi del post, el DAFO és una eina que ens facilita la presa de decisions a l'hora de fer qualsevol tipus de projecte. Però, en què consisteix realment?

També conegut com a anàlisi FODA, la matriu DAFO rep el seu nom de per les sigles de Debilitats (Weakness), Amenaces (Threats), Fortaleses (Strenghts) i Oportunitats (Oportunities). Formant així una matriu com a producte de la combinació daquests aspectes.

En aquest sentit, en línies generals el DAFO ens permet conèixer el punt de partida on es troba el nostre comerç perquè, amb tota la informació necessària, podrem triar el millor camí cap a la nostra meta.

Com fer un anàlisi DAFO?

Per fer correctament aquesta anàlisi és important tenir en compte quins són els factors que afecten la situació interna i quins són els que afecten l'externa. Per això el dividirem en dues parts.

Anàlisi interna

A l'anàlisi interna ens centrarem en les debilitats i en les fortaleses, trets propis del nostre comerç.

01. Debilitats: en aquesta secció hem de detectar els aspectes febles que cal millorar, ja que són aspectes que limiten l'efectivitat del negoci. Per fer-ho, podem respondre preguntes com:

 • A quines àrees de l'organització podria millorar?
 • Per què rebo poc trànsit al meu e-commerce?
 • Per què tinc menys presència que els meus competidors?
 • Per què creixo tan a poc a poc?

02. Fortaleses: en aquest quadrant hem d'analitzar les capacitats especials que tenim al nostre comerç i que gràcies a elles obtenim una posició privilegiada davant de la competència. Per respondre quines són les nostres fortaleses ens podem fer preguntes com:

 • Què fem millor que la nostra competència?
 • Per què el nostre engagement és més gran que el dels altres?
 • Per què els nostres clients tornen?
 • Quin és el nostre avantatge competitiu?

Anàlisi externa

A l'anàlisi extern estudiarem aquells factors que afecten tant el nostre negoci com el seu sector per poder definir les amenaces i les oportunitats.

03. Amenaces: són les situacions adverses que provenen de lentorn i poden impedir el desenvolupament de les nostres estratègies i plans de negoci. Algunes preguntes que et pots fer per detectar-les són:

 • Els nous canvis tecnològics ens poden deixar obsolets?
 • Ens afectarà l?arribada de nous competidors? Com?
 • En quina etapa de creixement es troba el nostre mercat? Continuem creixent amb ell?
 • Hi ha perill de desproveïment de matèries primeres?

04. Oportunitats: en aquest quadrant analitzarem totes les situacions favorables de lentorn que ens permetin obtenir un avantatge competitiu. Per identificar-les, ens podem ajudar amb preguntes com:

 • Podem aprofitar-nos de noves tendències?
 • Disposo de ayudas per digitalitzar el meu comerç?
 • Hi ha noves tecnologies que em puguin ajudar?

Pròxims passos: definir l'estratègia

Un cop hem acabat l'anàlisi completa i hem detectat les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del nostre negoci, és moment de passar al següent pas estratègic:

 • Estratègies ofensives o de creixement (F+O): Amb aquesta estratègia ens centrem a explotar les oportunitats de lentorn fent ús de les fortaleses del nostre comerç.
 • Estratègies defensives (F+A): Si les amenaces de l'entorn suposen un gran perill haurem d'establir una actitud defensiva amb les nostres fortaleses per minimitzar les amenaces i mantenir la nostra posició al mercat.
 • Estratègies de canvi (D+O): A l'entorn hi ha determinades oportunitats que ens poden ajudar a corregir les nostres debilitats realitzant una reorientació de l'empresa.
 • Estratègia de supervivència (A+D): Un cop identificades, aquesta estratègia busca disminuir les debilitats i evitar les amenaces.

Tant se val en quina etapa es trobi el teu comerç, la matriu DAFO sempre serà una gran aliada per ajudar-te a definir cada etapa del camí. Et deixem una plantilla de la matriu perquè puguis crear el teu propi DAFO!

Acelera Pyme - red.es

Els nostres socis

CAL MAURICI
ADMINISTRACIË DE LOTERIES 314
NARU ESPAI D'EST╚TICA
RESTAURANTE AJI LIMO
CA LA TOĐI
KIDS&US
MONTSE INTERIORS S.L
Carregant...
x
X