Eix Comercial Sants Establiments Units

Eix Comercial Sants Establiments Units

Què és una API i per a què serveix?

14 de març de 2023

Et sona el terme API? Si no és el cas, no et preocupis. Quan acabis de llegir aquest post sabràs què és una API i com et pot ajudar amb la integració i el desenvolupament del teu negoci. Comencem?

Les sigles API provenen del nom en anglès Application Programming Interface, que en espanyol significa interfície de programació d'aplicacions.

I, una API en si, és una tecnologia molt important per al funcionament de webs i apps. Per això conèixer les seves funcions i aplicacions pot ser útil per al teu e-commerce. Te les expliquem aquí!

Què és una API?

Segons l'empresa IBM, una API és un conjunt de regles que defineixen com les aplicacions o els dispositius es poden connectar i comunicar entre si. En altres paraules, les API són codis que funcionen com a mecanismes perquè programaris i aplicacions web es parlin entre si i intercanviïn una sèrie de dades i informacions.

Aquestes eines poden extreure formats predefinits, informació duna base de dades o parts dun programa a un altre. Per exemple, per poder connectar una plataforma de pagament amb el vostre e-commerce i que els vostres clients puguin fer les vostres compres online, és necessari l'ús d'una API.

Per què serveix una API?

Les API serveixen per a diversos propòsits: financers, socials o administratius. Al teu e-commerce pots utilitzar-les per a:

 • Ampliar la funcionalitat de les aplicacions web recollint dades de fonts externes.
 • Aprofitar els codis existents sense haver de reescriure tot el codi dun programari o aplicació.
 • Inicieu sessió a una aplicació del vostre compte de correu electrònic oa les xarxes socials.
 • Realitzar una còpia de seguretat automàticament al núvol.
 • Sincronitzar automàticament de l'hora i la data dels dispositius electrònics.
 • Automatització de sistemes.
 • Notificacions a PC des d'una aplicació.

Com funciona un API?

Com hem esmentat anteriorment, les API poden ser una tecnologia eficient per demanar informació duna eina digital a una altra. Són una solució que permet comptar amb funcionalitats esteses dun programari i així permet satisfer les diferents necessitats dels usuaris.

En aquest context, perquè una API funcioni, han de passar tres passos: la trucada, la intermediació i l'execució. Te'ls expliquem a continuació.

 • La trucada

Aquest pas passa quan un programador o un usuari us indica a un sistema d'execució de programari que ha d'extreure una informació d'una altra part del mateix programa o d'una eina addicional per poder integrar-la al sistema. Tot això passa a través d'un codi.

Un exemple podria ser quan entres a l'aplicació del teu banc i vols buscar el caixer més proper. En cercar a prop de la teva ubicació, el sistema fa una crida per mostrar la informació que cerques.

 • La intermediació

Després es fa el procés d'intermediació, mitjançant el qual s'extreu la informació sol·licitada i s'incorpora dins el codi del nou programa.

Per seguir amb l'exemple, el sistema ha de fer la sol·licitud i l'extracció de les dades de la ubicació dels caixers automàtics.

 • L'aplicació

Quan el programa rep la informació demanada el programa ha de ser capaç d'executar-la.

En el nostre exemple, és quan l'aplicació del banc integra les dades a la interfície, que ja ha extret prèviament amb ajuda de l'API.

Quins són els diferents tipus d'API?

Les API es poden classificar tant pel seu ús com per l'arquitectura. Pel seu ús tindríem:

 • Privades: s'utilitzen internament i dins de les aplicacions d'una empresa.
 • De socis: només hi poden accedir usuaris autoritzats.
 • Públiques: qualsevol persona les pot fer servir.
 • Compostes: es componen de dos o més API per afrontar requisits complexos del sistema.

Ara vegem les API segons la seva arquitectura:

 • API de REST

El seu nom ve de l'abreujament de Representational State Transfer, que en espanyol significa Transferència de l'Estat de Representació i una de les seves característiques principals és la facilitat de comunicació que aporta cap a altres aplicacions. Permet afegir funcionalitats o informació de manera simple, ràpida i segura. Una particularitat d'aquest tipus d'API és que només responen a les sol·licituds en llenguatge HTTP (Protocol de transferència d'hipertext).

 •  API de SOAP

Les API de SOAP eren molt populars en el passat. Usen el protocol simple d'accés a objectes i no són gaire flexibles. Consisteixen en una sèrie de pautes que permeten accedir a informació bàsica de programa a programa i pot fer servir qualsevol protocol de comunicació.

També hi ha un altre tipus d'API com l'API de WebSocket o l'API o l'API RPC, que tenen funcions més específiques.

Encara que puguin semblar un tipus de tecnologia molt tècnica, les API s'adapten a les diferents necessitats dels desenvolupadors, per això són altament flexibles. Però, com qualsevol tecnologia, les API han de ser protegides mitjançant una autenticació i una supervisió adequada.

Acelera Pyme - red.es

Els nostres socis

PERRUQUERIA LUQUIN
LLEGITS SANTS
SANTS BEER
TAXIS RIMER S.L.
FARMÀCIA MERCÈ RIUS
NARU ESPAI D'ESTÈTICA
SANTS FINQUES
Carregant...
x
X