Eix Comercial Sants Establiments Units

Eix Comercial Sants Establiments Units

L'oportunitat de l'e-commerce per al sector retail a Espanya

1 de març de 2022

5 pilars bàsics que permetran que el teu pime aprofiti l'oportunitat de l'e-commerce a l'entorn digital.

Comprem on i quan volem. Res ens para com a consumidors. La tecnologia ens ha donat aquesta capacitat i ha generat un canvi radical en el nostre comportament i en els nostres hàbits de compra i ha trobat, en la Covid-19, un catalitzador sense precedents, que està accelerant la digitalització del retail a un ritme mai vist.

L'efecte de la crisi generada per la Covid-19 ha estat immediat, deixant un context de tancament gairebé total de botigues, i motivant un creixement de l'e-commerce d'aproximadament un 36% a Espanya el 2020, segons l'estudi Global Ecommerce 2020 elaborat per eMarketer, categories com a alimentació i cura personal han estat les que més han crescut respecte a l'any anterior.

Segons l'estudi Digital 2021 portat a terme per Hootsuite el 79,3% dels espanyols assegura haver comprat en línia el darrer mes i el 63,7% reconeix que, abans de cada compra, s'informa en canals digitals. Canvis d'hàbit en el consum que retailers de totes les mides, han de tenir en compte per respondre a aquestes noves expectatives que impacten en un procés de decisió de compra, que cada vegada és més complex.

Com a consumidors som cada vegada més exigents.

Busquem informació útil, preus competitius, recomanacions de valor i, sobretot, marques que ens ofereixin una proposta de valor personalitzada i ho facin a tots els punts de contacte siguin digitals o no. Els retailers han de complir aquestes expectatives i oferir una experiència integrada, independentment del canal. Segons un estudio de Google, el 2024, almenys el 33% dels ingressos del sector minorista a Espanya s'ho repartiran les companyies que tinguin una oferta digital integrada en el seu model de negoci, amb una gran contracció del pes de comerços minoristes la presència dels quals és només física i un augment significatiu de la quota de marketplaces a gairebé tots els països.

Així mateix, aquest estudi de Google indica que durant el Covid-19 ha crescut un 8% el nombre de consumidors agnòstics al canal. No importa el canal, no importa l'hora, ho volem tot i ja ho volem. L'omnicanalitat i la personalització són fonamentals. Entendre-les i abordar-les correctament és combinació guanyadora. Una sense l'altra no funciona, però juntes, tenen un potencial increïble, capaç de multiplicar fins a cinc la venda davant de l'experiència en un únic canal.

L'oportunitat pels retailers passa per aprofitar els beneficis que aporta el context digital a la relació amb el seu consumidor. Construir un enfocament sòlid sobre 5 pilars bàsics és bàsic per a aquells retailers que vulguin aprofitar l'oportunitat de l'entorn digital:

1. Màrqueting

És essencial abordar una visió integrada de l'embut de conversió (des de la fase de consideració fins a la compra i fidelització) per impulsar les vendes alhora que s'incrementa l'eficiència de la inversió. Com a dada de referència, segons lestudi Six ways for retailers to drive rapid e-commerce growth, elaborat per EY Parthenon, un retailer nadiu digital dedica, de mitjana, al voltant del 14% dels costos a màrqueting. L'automatització, palanquejada en solucions de màrqueting cloud, intel·ligència artificial i analítica avançada és fonamental per disposar d'un enfocament àgil que permeti fer màrqueting aprofitant les vendes del temps real.

2. Tecnologia

La tecnologia com a habilitador core que dóna suport als processos definits aportant una resposta òptima als reptes de negoci. El cost de la posada en marxa i el manteniment de solucions e-commerce i totes les tecnologies subjacents no és menor. Tot i això, el núvol ha portat gran quantitat d'alternatives capaces d'adaptar-se a la realitat de cada negoci. La clau: alinear les necessitats de negoci amb els requeriments tecnològics, traient partit a l'escalabilitat que aporten les solucions cloud a tot el cicle de vida de client.

3. Merchandising

Dins de l'e-commerce, a l'hora de definir l'assortiment (que no ha de ser el mateix que en botiga física), s'han de tenir en compte les expectatives del consumidor i el seu comportament en aquest canal. L'agilitat a l'hora d'interpretar aquestes dades és crítica per entendre quines categories i productes funcionen millor i adaptar l'assortiment de l'e-commerce sobre la base.

4. Enviament i fullfilment

Com a consumidors esperem enviaments ràpids i amb cost zero. Com a referència, a l'estudi d'EY Parthenon esmentat prèviament, es mostra que un retailer nadiu digital dedica de mitjana entre el 10% i el 18% del seu compte de resultats en despeses d'enviament. El creixement exponencial d'enviaments i les limitacions a l'anomenada última milla generen la necessitat d'explorar nous models que permetin, a través de sinergies, millorar aquest apartat crític per a l'e-commerce.

5. Dades i insights de client

La gestió de dades relacionades amb operacions, nivells de servei, hàbits i preferències de client… si és de forma integrada, aporta eficiència a tota la cadena de valor, alhora que permet oferir una millor experiència de client que impacta directament en un increment de vendes i marge de benefici per a la companyia. És fonamental definir una estratègia de la dada alineada amb l'estratègia de negoci, tenint en compte, a més, l'arquitectura, el model de gestió i el consum de la dada més adequada per al cas particular de cada negoci.

El present del retail és excitant ja que la presa de decisions, pel que fa a experiència de client, es basa, cada cop més, en un profund coneixement d'aquest i el seu context. Un coneixement (basat en dades) que es genera a l'omnicanalitat més absoluta. Una omnicanalitat que aspira a ser transparent per al consumidor perquè, al fons, el consumidor no pensa en canals. Pensa com obtenir el que busca, de la manera més senzilla i rellevant en funció del seu moment i context. I és aquí, precisament, on hi ha l'oportunitat de l'e-commerce per al sector retail a Espanya.

Acelera Pyme - red.es

Els nostres socis

LAMPARAS NURIA / La casa de las Lámparas
CANSALADERIA CASALS
VA DE REFORMES
GELATERIA JIJONENCA
EL PRIMO
LA NURI PERRUQUERIA CANINA
WON'S BARCELONA
Carregant...
x
X